Recepty

Zapékané těstoviny

Přísady:

             200 g uzeniny

            1000 g těstovin

            1 cibule

            150 -200 g žampionů

            150g tvrdého sýru

            3 vejce

            sůl

            pepř

            Postup:

           Na pánvičce usmažíme cibuli, žampiony, pak necháme asi 15 minut podusit a přidáme uvařené uzené maso nakrájené na kostičky. Vše řádně promícháme.  Uvaříme těstoviny. Na připravenou směs přidáme do pekáče těstoviny a vše znovu pořádně promícháme. Nakonec těstoviny polijeme rozšlehanými vejci smíchanými se sýrem. Pečeme asi 30 minut, před dopečením dáme pod gril, aby se napovrch vytvořila zlatá kůrčička.

 

Zelňačka

Přísady:

            1,5 kg zelí

            5 brambor

            2 klobásy

            cibule, česnek

            voda

            mouka

            pepř

            sůl

            mletá paprika

 

Postup:

Na oleji orestujeme cibuli a přidáme nakrájenou klobásu – opečeme.  Přidáme papriku a nakrájené zelí. Osmahneme, až je zelí krásně lesklé. Přidáme vodu, ochutíme jemně pepřem a přidáme asi ½ masoxu. Osolíme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory Vaříme 45 -60 min. Na závěr polévku zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a ještě 5-10 min. povaříme.

 

Smažený sýr

širší plátky Eidamu (asi 1-1,5 cm), hladká mouka, vajíčko, strouhanka, olej

brambory, zelenina, tatarská omáčka

Silnější plátky sýru Eidam obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance, následně ještě jednou ve vajíčku a pak ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném oleji ( obracíme dřevěnými paličkami, nepícháme vidličkou – sýr by vytekl !!!). Před servírováním jemně osolíme.

Podáváme s vařeným bramborem nebo opékaným bramborem nebo bramborovými hranolky.

Jako přílohu použijeme čerstvou nebo nakládanou zeleninu a tatarskou omáčku.

 

Dušené zelí s moravským brabcem a knedlíkem

Oloupeme 2 cibule, 5-6 stroužků česneku.

a)      Moravští brabci

suroviny 400 g vepřové krkovičky, 200 – 300 g masitějšího vepřového bůčku, cibule, česnek, sůl a kmín, olej

Do pekáče nalijeme trochu ( 3-4 polévkové lžíce oleje).

Vepřovou krkovičku a masitější bůček nakrájíme na kostky , vložíme na olej do pékáče. Maso jemně osolíme, pokmínujeme, posypeme na drobno nakrájenou cibulí a prolisujeme na ně česnek.

podlijeme vývarem ( může být půl kostky rozpuštěného masoxu) a dáme zapékat do trouby (asi 220°C – 230°C) . Maso během pečení podléváme vlažnou vodou. Doba pečení cca 1,5 hodiny.

Když se nám maso peče připravíme zelí

b)      Zelí

cibule, nakládané zelí, kmín, sůl, mletý pepř, cukr, olej

Nakrájíme na drobno cibuli.

Nakládané zelí nasypeme do ceďáku a propláchneme studenou vodou, nakrájíme ho na drobno.

Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a nasypeme na něj cibuli, kterou podusíme. Když je cibule do stříbrna udušená, nasypeme na ni nakrájené zelí a za soustavného míchání dusíme až je zelí krásně lesklé. Pak je podlijeme vodou , jemně pokmínujeme, osolíme a jemně opepříme.

Necháme dál dusit pod pokličkou, podléváme ho vodou, občas promícháme. Asi po hodině bude zelí měkké, podle chuti ho dochutíme jemně cukrem.

Knedlíky jsou na přípravu docela složité, proto knedlík raději koupíme.

Koupený knedlík nakrájíme na plátky a v páře nahřejeme.

Při porcování naložíme knedlík, pak zelí, na zelí několik kostek masa , vše jemně přelijeme vypečenou šťávou.

 

Vepřový guláš s knedlíkem

500-600 g vepřové krkovičky, 2 cibule, sladká paprika, kmín, mletý pepř, majoránka, hladká mouka, olej, sůl, 5 stroužků česneku, kynutý knedlík

Maso nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme na drobno. Do hrnce nalijeme olej a ten rozpálíme.

Na olej nasypeme na dorno nakrájenou cibuli, podusíme do stříbrna. Na cibuli nasypeme sladkou papriku a chvíli necháme za stáleho míchání vydusit. Na směs cibule a papriky na nasypeme na kostky nakrájené maso arychle je po všech stranách osmahneme, mícháme až maso pustí šťávu.

Oheň (plyn) stáhneme na minimum, maso osolíme, jemně přidáme mletý pepř a kmín. Maso podlijeme vývarem( masoxem) a pod pokličkou za občasného míchání dusíme asi 1,5 hodiny do měkka. Asi po 1 hodině přidáme 2-3 špetky majoránky (asi ¾ malé lžičky). Když je maso měkké

guláš dochutíme prolisovaným česnekem, dle potřeby dosolíme.

V čajovém hrnku romícháme asi1,5 dcl vody s hladkou moukou a guláš touto směsí zahustíme.

Povaříme ještě 5-8 minut,. Podáváme s kynutým knedlíkem(pokud není čerstvý napaříme ho).

Přejeme dobrou chuť.