Vlastivědná procházka - poznáváme své okolí

23.10.2015 20:00

Každý z nás by měl znát nejbližší okolí, v němž žije. Proto žáci 4.A navázali na učivo vlastivědy a vydali se do Nového Jičína. Nejprve se seznámili s interiérem novojičínského Infocentra a vzápětí se této dvacetičlenné skupiny ujala paní průvodkyně. Ta jim pověděla spoustu historických údajů a zajímavostí o náměstí, nejznámějších domech, které se zde nachází, o morovém sloupu a soše Sv. Mikuláše, o kostelní věži. Poté se čtvrťáci přesunuli na baštu, kde opravdu nic k jídlu nedostali, a nyní již ví, že sloužila k obraně města! Zde se školákům věnoval bývalý novojičínský starosta, pan Pavel Wessely. Konečná zastávka byla u zámku, který původně vznikl pouze jako tvrz a časem se rozrostl do dnešní podoby. Děti své dojmy z procházky nejen popsaly, ale také nakreslily – více ve fotogalerii.

 

Lucka: Viděla jsem morový sloup a domy, například Dům u Bílého anděla, U Černého orla, U Zeleného stromu, a pak kostel. Tam byla věž, a v ní poklad. Nejvíce se mi líbil zámek a bašta.

Štepánka: Líbil se mi kostel Nanebevzetí panny Marie. Ten kostel je veliký 66 metrů, dlouhý 44 metrů a široký 22 metrů. V kostele se mi líbily varhany. Zaujalo mě nejvíce, že na věži kostela je ukrytý poklad. Největší novinka pro mě byl Dům u Bílého anděla.

Lukáš: Viděl jsem novojičínské náměstí, morový sloup, kostel, baštu a Žerotínský zámek. Zaujal mě morový sloup, který měl zastavit morové rány. V kostele se mi líbily varhany, které vyrobil pan Hořčička.

Amálka: Viděla jsem náměstí a morový sloup, kostel a zámek, Starou poštu. Líbily se mi varhany v kostele. Novinkou pro mě byla náhrobní deska tří zemřelých dcer.

Ondra: Byli jsme na baště, zaujalo mě to, že kostel má 66 metrů. Líbil se mi Dům U Bílého anděla. Zajímavé bylo to, že v kostele to bylo pozlacené.

Jana Šarmanová a Taťána Zdražilová