Svět vědy a techniky očima dětí

10.02.2020 21:51

V samém závěru prvního pololetí se žáci II. stupně rozjeli za vědou a technikou do areálu Dolních Vítkovic, místa, kde je věda hrou a slouží pro popularizaci vědy a techniky. V pěti dílčích oblastech se žáci učili porozumět tomu, jak svět kolem nás funguje prostřednictvím exponátů, kterých se mohli dotýkat a manipulovat s nimi. Měli možnost nahlédnout do moderní lékařské technologie, do světa čísel, matematických důkazů a systémů, do světa nejmenších rozměrů, seznámit se s různými formami vlnění, s 3D tiskárnou a nano-materiály. Jedinečná interaktivní expozice CRASH přiměla děti zamyslet se nad bezpečností v nejrůznějších dopravních situacích. (fotogalerie)

A jak se exkurze líbila dětem?

Viděli jsme, jak solární energie pohání letadla, podívali jsme se do lidského těla, experimentovali s kinetickým pískem. Jsem si jistá, že si všichni odměnu moc užili a určitě bychom chtěli něco podobného podniknout znovu. (Cecilia Hayward)

Taky jsme měli možnost prohlédnout si výstavu opravdové dopravní nehody. Zjistili jsme, jak nám mohou pásy v dopravním prostředku nebo helma zachránit život. (Kristýna Buchalová)

Nejvíce mě oslovily zvukové vlny, jak jejich vysoké frekvence z reproduktorů dokážou hýbat a různě tvarovat polystyrénové kuličky. Zaujal mě skener těla: neviditelné se stalo viditelným.  Vyzkoušeli jsme si klonování ve virtuální klonovací laboratoři. (žáci 8. ročníků)

Seznámili jsme se s Pythagorovou větou, a ne, a ne ji poskládat. Vyzkoušeli jsme si termokameru, prošli se ve tmě a na krátko se vžili do pocitů nevidomých. Mohli jsme zažít simulátor nárazu při jízdě v autě. Byla tam zábava, dozvěděli jsem se spoustu nových věcí, zkrátka jsme si to užili. (žáci 7. ročníků)

 

Dana Prašivková