Sbor v roce 2020 – jak si (ne)zpíváme

04.02.2021 22:43

Rok 2020 byl pro Cvrčky, stejně jako pro mnoho jiných organizací, rokem, kdy z důvodu vládních opatření nebylo možné realizovat činnost kroužků. Zákaz sborového zpívání nám nedovolil skupinově se připravovat na mnohé akce, a tak mnoho dětí písničky nacvičovalo samostatně, v domácím prostředí. Naděje, že se třeba bude zpívat alespoň před Vánoci venku (např. při rozsvícení vánočního stromečku), nás dlouho neopouštěla. Nestalo se. Veškeré akce byly nakonec zrušeny. Nevadí, těšíme se, že repertoár využijeme v tomto roce.

Nebyl to ale zcela „hluchý" rok. Podařilo se vytvořit prostor pro aktivity a činnosti, které se v souladu s vládními nařízeními uskutečnit mohly. Vzhledem k nemožnosti sborově se scházet a především zpívat, objednali jsme (díky podpoře Obecního úřadu Starý Jičín) do skupiny starších dětí hudební nástroje – ukulele. Nová aktivita přinesla nadšení a chuť věnovat se hudbě jinak, tedy hrou na hudební nástroj. Bohužel v následujícím období došlo k opětovnému uzavření škol, na podzim pak i k zákazu činnosti hudebních kroužků. :o( 

Dostala se k nám však nová výzva, a to pořídit audiozáznam koled či jiných vánočních písní. Navzdory nulové šanci zpívat mezi námi zavládlo ohromné nadšení. Při usilovném domácím tréninku se tak podařilo s jednotlivými zpěváky nacvičit několik písní. Ty byly individuálně nahrány profesionálním zvukařem a využity pak v době adventu a Vánoc v rozhlase na Starém Jičíně i v Heřmanicích.

O pár dní později jsme s těmito zpěváky měli možnost účastnit se natáčení televize NOE (fotogalerie). Natáčení proběhlo v malebných prostorách skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Setkání s kamerou, prožití předvánoční atmosféry v promrzlých starodávných chaloupkách a navíc pocit, že zase na chvíli můžu předvést, co umím, to byl určitě silný a nezapomenutelný zážitek pro každé dítě, radostné a naplněné chvíle. Jednotlivé písně mohla široká veřejnost zhlédnout od 24. 12. 2020 do 10. 1.2021 každý den v televizi.

Dalo by se říct: Konec dobrý, všechno dobré. Co dodat? Ty dny mi do žil vlily novou naději, že všechno bude zase tak, jak má být. Tolik chuti, nadšení a šikovnosti v těch dětech je! Jistě přijdou zase dny setkávání a společného tvoření, dny, kdy „s písničkou jdu jako ptáček". :o)

Žaneta Bezděková