Republikové kolo geologické olympiády aneb 4 dny v Českém ráji

25.05.2022 11:25

Do malebného prostředí autokempu Sedmihorky v Českém ráji se ve dnech 5. - 8. května sjeli vítězové krajských kol geologické olympiády, aby zde strávili společný čas nad objevováním krás neživé přírody, vzájemně se poznali a také si zasoutěžili. Setkání probíhalo pod záštitou Fakulty přírodovědně – humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci ve spolupráci s Geologickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně.

Mezi 37 soutěžícími byla také žákyně naší školy Markéta Cigánková. Čtvrteční večer se nesl v duchu vzájemného seznamování. Navíc byli soutěžící rozděleni do týmů, ve kterých se mohli lépe poznat a také v nich následující den plnili terénní úkoly.

V pátek dopoledne se všichni zúčastnění vydali na geologický terénní výzkum do okolí, kterým je provedli odborníci z Masarykovy univerzity a také host z Německa, který vše vysvětloval v angličtině. Odpoledne se soutěžící ve svých týmech vydali znova do terénu, kde museli procházet nejrůznější stanoviště, plnit úkoly, sbírat vzorky, vše zpracovat a následující den prezentovat před odbornou porotou. Sobotní den se pak týkal již samotné soutěže jednotlivců, která se skládala z písemného testu a také z poznávání minerálů, hornin a zkamenělin. Odpoledne pak všichni nasedli do autobusu, který je převezl do dvou kamenolomů – Proseč a Doubravice, odkud si každý mohl odnést vzorky hornin a minerálů. Také Markéta si odtud přivezla „pár" vzorků a myslela také na školní sbírky, takže se příští rok mohou budoucí deváťáci těšit na bohatou poznávačku :)

V neděli již nastal čas k vyhodnocení a rozloučení. Markéta získala ve své kategorii základních škol a víceletých gymnázií krásné 9. místo v republice a navíc také spoustu nových přátel a zkušeností (fotogalerie).

Moc gratulujeme a děkujeme za krásnou reprezentaci naší školy!

Marcela Cigánková