Řemeslná Kopřivnice aneb Čtvrtek nejen pro kluky

20.04.2015 19:20

Ve čtvrtek 16. 4. 2015 jsme se my, žáci osmé třídy, vydali do Kopřivnice na přehlídku technických profesí - Řemeslo má zlaté dno.

Ve sportovní hale VOŠ, SOŠ a SOU Kopřivnice se nás nejdříve ujal průvodce, s nímž jsme si celou přehlídku prošli a který nám ke každému učebnímu oboru řekl nejdůležitější informace. Pak jsme měli rozchod, abychom se na to, co nás zaujalo, mohli podívat zblízka a zeptat se na všechno, co nás zajímá. Šikovní učni nám předváděli svoji práci a vysvětlovali, co která profese obnáší, co je zapotřebí umět. Mohli jsme si i zasoutěžit ve skládání kostek, šroubování šroubků, skládání hlavolamů (fotogalerie).

 

...zalíbil se mi například obor mechanik seřizovač CNC strojů, měl jsem řadu otázek a dozvěděl jsem se toho spoustu.

 

Pan, který zastupoval Střední školu technickou a zemědělskou Nový Jičín, mi řekl, že vyučený nástrojař si po škole přijde i na plat 27 000 Kč. Popravdě to mě celkem zaujalo a začal jsem o tom přemýšlet.

 

Navštívili jsme i stánky firem, například Varroc nebo Tatra, kde jsme si mohli zkusit poznávat typy vozů Tatra a vyhrát propisku nebo plakát, pokud se nám moc nedařilo... 

 

...i přesto, že učební obory byly spíše pro kluky, například nástrojař, lakýrník, zedník, tesař, obráběč kovů, mechanik, si myslím, že i holky si přišly na své. U oboru lakýrník jsme si mohly přes různé šablony namalovat obrázek, jinde bylo možné si na kovový štítek vyrazit jméno, vyrobit vidlici na opékání či dřevěný rámeček, vyzkoušet práci s hoblíkem...

 

Výlet se nám líbil, vše bylo dobře zorganizované a promyšlené, někteří z nás si ujasnili, co by mohli po základní škole dělat. Užili jsme si to jako třída.

Osmačky a osmáci