Připomínka 70. výročí konce 2. světové války v Evropě

20.05.2015 20:00

8. května si Evropa každoročně připomíná ukončení 2. světové války na našem kontinentě. Letos je toto výročí o to významnější, že už uplynulo 70 let od konce tohoto nejstrašnějšího konfliktu v historii lidstva. U příležitosti významného výročí zajistil Obecní úřad ve Starém Jičíně přistavení tanku T – 34 k naší škole, aby se žáci mohli podívat, jaké stroje ve 2. světové válce bojovaly, jaké stroje pomáhaly při osvobození naší země od nacismu.

Nejdříve se před školou sešli žáci 1. stupně. Zde si vyslechli krátký projev, v něm bylo připomenuto 68 milionů lidských obětí, obrovské materiální škody a také nesčetná utrpení, která válka přinesla. Bylo připomenuto i to, že 8. května 1945 sice Německo kapitulovalo, a proto se tento den slaví v Evropě jako Den vítězství, na některých místech naší vlasti se však bojovalo až do 11. května 1945.

Po vyslechnutí projevu měli žáci možnost prohlédnout si zblízka přistavený tank. Jednak zvenčí, ale zájemci mohli i dovnitř, aby se přesvědčili jaké „pohodlí“ vojákům tank skýtá. Na vlastní oči tak viděli i zbraně, které vojáci za války používali. Po hodině vystřídali žáky 1. stupně jejich starší kamarádi ze stupně druhého. Ti už měli i spoustu zvídavých otázek k technickému vybavení. Naprostá většina z nich si ale nedovedla vůbec představit, že by se v životě s takovýmto kolosem měla někdy střetnout. Pochopili, jak je pro nás mír důležitý a jak je perfektní, že se v Evropě už 70 let neodehrál žádný velký válečný konflikt, do něhož by byla celá Evropa zatažena (fotogalerie).

Antonín Kusák