Předvánoční Vídeň

21.12.2022 22:31

Byli jsme ve Vídni, v hlavním městě Rakouska. A protože i zde, stejně jako v Německu a Švýcarsku, se mluví německy, mohli jsme konečně uplatnit učivo z hodin němčiny ve škole – třeba při objednávání vánočního punče, různých laskomin, u překladu nápisů a názvů památek. Navštívili jsme jich totiž hodně.
Letní sídlo rakouských císařů Schönbrunn, Jezuitský kostel, kde jsme obdivovali výzdobu a zpěv paní průvodkyně. Katedrálu svatého Štěpána (Stephansdom) jsme porovnávali s chrámem svatého Víta v Praze a někteří si zde ohřáli zmrzlé ruce nad plamenem svíček. Naší pozornosti neunikl ani Hofburg – sídlo habsburských panovníků a nyní sídlo rakouského prezidenta. Na náměstí Marie Terezie (Marie-Theresien Platz) jsme již nasávali vánoční atmosféru a podívali se do přírodovědného muzea. Při potulování se po dalších památkách jsme procházeli kouzelnými, zasněženými a rozsvícenými uličkami Vídně.
A pak přišel tolik očekávaný rozchod a návštěva vánočních trhů. Naši procházku jsme totiž zakončili na krásně osvětleném a vyzdobeném náměstí u Radnice (Rathausplatz) plném stánků s punčem, vánočními ozdobami, různými dekoracemi, atd. Někteří z nás vyzkoušeli Kinderpunsch, jiní vídeňskou klobásu, český trdelník…na výběr toho bylo mnoho.

Při odjezdu se s námi loučilo Vídeňské obří kolo (Wiener Riesenrad) a řeka Dunaj. Z Vídně jsme si odvezli spoustu vtipných zážitků, zkušeností a vánočních dárečků (fotogalerie).

Žáci 8. a 9. ročníku