Naše cesta na YPEF

19.06.2018 21:33

Víte co znamená zkratka YPEF?

Je to označení Mezinárodní evropské soutěže – Young people in Europen forests  – Mladí lidé v Evropských lesích. Letos v naší republice proběhl již 8. ročník této soutěže a tým žáků z naší Starojické školy se probojoval až do národního kola. Ale pěkně popořádku…

V únoru jsme na naší škole vytvořili tým tří přírodovědců se zájmem o les a myslivost ve složení Nela Nasswetterová (8.ročník), Jan Janýška (9.A) a Miroslav Jurčák (9.A) a přihlásili jsme se do soutěže YPEF. Na první místní kolo jsme vyjeli 16. března do Hranic na Střední lesnickou školu, kde soutěžící psali test a poznávali přírodniny z lesa. Toto kolo náš tým vyhrál a mohl postoupit dále.

Druhé kolo bylo kolo regionální. To se konalo 13. dubna opět na Střední lesnické škole v Hranicích a to se zde již sjeli soutěžící z poloviny Moravy – od Javorníku až po Olomouc. Opět se psal test, následovala poznávačka a k naší velké radosti náš tým opět vyhrál. Postoupili jsme tak do kola národního. Příprava na národní kolo nebyla snadná. Věděli jsme, že nás v tomto kole čeká test v anglickém jazyce, prezentace v anglickém jazyce a rozsáhlá poznávačka. S přípravou na test nám obětavě pomáhal pan učitel Hayward, který s námi procházel anglické doporučené sto stránkové texty, pomáhal nám překládat odborné pojmy a připravoval nám kontrolní otázky.

Dále jsme pracovali na prezentaci: časový rozsah 8 – 10 minut, jazyk anglický. Téma: Deciduous trees and their composition in our forests. View for the future? Listnaté dřeviny a jejich zastoupení v našich lesích. Výhled do budoucna? Naše teoretické poznatky nám ochotně pomohl doplnit pan Jurčák, který nás provedl Hrabětickým lesem a vysvětlil nám a ukázal různé souvislosti, které jsme společně s pořízenými fotografiemi mohli použít do naší prezentace.

Ve středu 13. června jsme vyrazili na Národní kolo směr Praha – cíl lovecký zámek Kostelec nad Černými lesy, abychom zde dva dny soutěžili s týmy z celé České republiky. K našemu překvapení byl náš tým jediný, který se zde probojoval ze základní školy – ostatní týmy pocházely z víceletých gymnázií. Odpoledne po příjezdu jsme nejdříve 60 minut psali test a pak jsme měli prezentaci. Musíme si přiznat, že jazyková úroveň gymnázií byla poněkud jinde, až nám z toho bylo úzko, ale hrdinně jsme bojovali a odprezentovali naši práci. Večer se pak soutěžilo v různě sestavených týmech - mimo soutěž, jen tak pro radost a my jsme měli radost velikou, protože jsme zvítězili a vyhráli baťůžky.

Druhý den nás odvezli do arboreta, kde národní kolo soutěže pokračovalo opravdu důkladnou poznávačkou. Po deseti minutách jsme se prostřídali u osmi stanovišť s nejrůznějšími tématy: lesnické přístroje, rostliny (větvičky, pupeny, šišky, semena...), živočichové (v lihu, vycpaní, stopy zvířat, mapky výskytu,...), houby, lesní škůdci, druhy dřeva (měli jsme přiřazovat i hustotu), lesní stroje,… no bylo toho dost. Odpoledne se pak do arboreta začaly sjíždět významné osobnosti ke slavnostnímu vyhlášení. Zástupci z ministerstva zemědělství, Vysoké školy lesnické, Lesů České republiky, Lesnického spolku, ředitelé lesnických škol… a následovalo slavnostní vyhlášení. Chvíle napětí...

Náš tým obsadil krásné 4. místo! Trošku nám ta bramborová medaile přece jen byla líto, protože jsme získali 138.75 bodů a na třetí místo nám chybělo jen 0,25. Ale i tak máme velkou radost, že jsme se dostali tak daleko, a že jsme bohatší o nové vědomosti a zkušenosti. Chtěli bychom moc poděkovat všem, kteří nám pomáhali a podporovali nás. A na závěr výzva pro nás pro všechny: važme si lesa, chraňme přírodu a učme se jazyky. Budeme je potřebovat!

Lesu zdar! (fotogalerie)

Marcela Cigánková, Nela Nasswetterová, Jan Janýška a Miroslav Jurčák