Máme novou Hlavu roku

01.07.2022 12:24

Po třech letech jsme se sešli v kulturním domě, abychom zrekapitulovali výsledky vědomostních soutěží a vyhlásili vítěze celoroční soutěže Hlava roku (fotogalerie).

Na pódium mohli přijít jen ti nejšikovnější z nejšikovnějších. Byli to ti, kteří se probojovali do okresního kola a v něm získali nejhůř 10. místo. Pokud si myslíte, že je to hračka, tak vězte, že v některých soutěžích se spolu utká v okresním kole přes 70 žáků z různých škol a skončit v první desítce, to je opravdový úspěch.

Nejdříve matematické soutěže. Za 5.-6. místo v matematické olympiádě si pro odměnu přišel Josef Šustek z 9.A. Za 5. místo v okrese dostane cenu Adam Ježák z 8.A, až se nám vrátí z dovolené. Zuzka Pavlíková z 8.B se umístila 3.  Do finálového kola Pangey v Praze se probojoval přímo ze školního kola Hugo Valošek z 6.B.  Pěkná práce, Hugo!

V zeměpise v okrese uspěl opět Josef Šustek z 9.A, který se umístil 6.!

Teď zabrousíme do umění. Ukázat se nám přišla Eliška Hasalíková z 5.B, která nakreslila obrázek, jenž se objeví v kalendáři Happy snack. Ve fotografické soutěži Krása okamžiku zabodovala Zuzka Pavlíková z 8.B.

 A nyní k přírodovědným oborům. Nejprve byli pozváni na pódium všichni účastníci soutěže Jaloveček. V této soutěži se starojickým týmům daří a nebylo tomu jinak ani letos. Reprezentovali nás: Nela Dočkálková, Martina Sušovská, Sára Radinová, Jaroslav Gavenda, Daniel Jurajda, Eliška Hasalíková, Romana Janovská, Eliška Černošková, Valentýna Šustková a Václav Podhradský z pátého ročníku.

Druhý stupeň reprezentovaly: Amálie Cigánková z 6.B, Jana Adamcová, Jolana Adamcová, Hana Hasalová a Terezie Michalíková z 7.B.

Týmová je rovněž soutěž Mladí lidé v evropských lesích a tým, který pro naši školu vybojoval 2. místo, pracoval ve složení: Helena Dostálová, Daniela Konečná a Kateřina Kalíšková z 8.B.

A teď tu máme olympiádu z biologie. Skvělá reprezentace, skvělé umístění, čtěte dál: Hana Hasalová ze 7.B - 10. místo, Veronika Rosová z 8.A - 6. místo, Amálie Cigánková z 6.B – 3. místo, Jana Adamcová ze 7.B – 2. místo. Gratulujeme! Asi není potřeba dodávat, že holky bojovaly v rozdílných kategoriích.

Tak teď se pustíme do chemie a vyhlásíme soutěž Hledáme mladého chemika. Josef Šustek z 9.A v této soutěži obsadil 9. místo a Markéta Cigánková z 9.A skončila 8.!

Speciální cenu získala Simona Rajnová ze 7.B, která vyhrála okresní kolo konverzační soutěže v angličtině, avšak tato soutěž je bez postupu, jinak by určitě zabodovala i v krajském kole. Na pódium ji doprovodil Mikuláš Valášek z 9.B, který ve stejné soutěži obsadil 5. místo.

Následující umístění děcka vybojovala už v krajských kolech. Začneme geologickou olympiádou, kde krajské kolo následuje hned po školním. Nic to ovšem nemění na úspěchu, které v této olympiádě dosáhla tato děvčata: Magdaléna Janýšková z 9.A - 6. místo, Eliška Mikulíková z 9. B - 5. místo, Markéta Cigánková z 9.A zvítězila v krajském kole! Svoje vědomosti hned zúročily v další soutěži s názvem Geologické kladívko, kterou vyhrály!

Další tým se ukázal v soutěži krajského významu k výročí narození J.G. Mendela a přivezl 5. místo, byli to: Lukáš Hasal, Josef Šustek, Vít Vrobel z 9.A

Pro úplnost je potřeba ještě připomenout umístění holek, které v biologické olympiádě postoupily do krajského kola: Veronika Rosová z 8.B skončila v kraji 11., Amálie Cigánková z 6.B 10. a Jana Adamcová 7.

Jestli si myslíte, že naši žáci dál než do kraje nedosáhli, jste na omylu! Máme tady dva borce, kteří se neztratili ani v národním měřítku! Josef Šustek se probojoval do republikového finále v Logické olympiádě a pokud bychom porovnali jen žáky ZŠ, tak by skončil 3.! Markéta Cigánková reprezentovala Moravskoslezský kraj v geologické olympiádě a vybojovala 9. místo! Z celé republiky!

Tyhle dvě hlavy za tento úspěch dostaly zvláštní ceny, a to červená trička s emblémem naší školy! Pozor na to, to nemá jen tak někdo. Děkujeme za skvělou reprezentaci!

Z předcházející rekapitulace si můžete tipnout, kdo ze zmiňovaných se stal hlavou roku. Byl to boj, obzvlášť o první a druhé místo. Rozhodovaly doslova bodíky ze školních kol v soutěžích, o kterých zde nebyla řeč. Nakonec se hlavou roku pro rok 2021/2022 stal Josef Šustek z 9.A!

Výsledky Hlavy roku:   

1. místo: Josef Šustek, 9.A

2. místo: Markéta Cigánková, 9.A

3. místo: Jana Adamcová, 7.B

Radka Demová