K Vánocům patří také perníčky
S velkým nadšením se v pátek 14. prosince vrhly děti z 5.A do pečení vánočního cukroví – perníčků. Hvězdy, berle a punčochy, andílci, sněhuláci, rukavice, srdíčka… všechny tyto tvary z různých druhů perníkových těst a nezaměnitelná kořeněná vůně za chvíli zaplnily školní kuchyňku a vytvořily tak nádhernou předvánoční atmosféru. Někteří netrpělivci ještě teplé perníčky brali z plechu a zkoušeli je – mňam! Děti skvěle spolupracovaly, daly si opravdu záležet, aby se jejich úsilí povedlo. Nakonec patří velký dík maminkám, které dětem perníková těsta do školy připravily. Krásné svátky! (fotogalerie)
Perníkové těsto
Ingredience
• 100 g medu
• 1 lžička jedlé sody
• 25 g másla
• 250 g cukru moučka
• 1 lžíce perníkového koření
• 600 g hladké mouky
• 1 ks vejce, vejce na potření
• 1 lžíce vody
Postup přípravy
Vejce a prosátý cukr důkladně v míse promícháme. Přidáme tekutý med, rozpuštěné máslo a koření a vše spolu dobře promícháme. Polovinu mouky smícháme se sodou a postupně přisypáváme do tekuté směsi.
Zbylou mouku nasypeme na vál, vyklopíme obsah mísy a rukama uhněteme nelepivé pevné těsto. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej přes noc odležet v lednici.
Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát 3 - 5 mm silný. Pomocí vykrajovátek tvoříme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Plech vložíme do předehřáté trouby a perníčky pečeme asi 7 minut na 180 °C. Mírně vychladlé perníčky potřeme pro lesk rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky můžeme na závěr zdobit bílkovou polevou.
Jana Šarmanová