K Vánocům patří také perníčky

16.12.2018 22:05

S velkým nadšením se v pátek 14. prosince vrhly děti z 5.A do pečení vánočního cukroví – perníčků. Hvězdy, berle a punčochy, andílci, sněhuláci, rukavice, srdíčka… všechny tyto tvary z různých druhů perníkových těst a nezaměnitelná kořeněná vůně za chvíli zaplnily školní kuchyňku a vytvořily tak nádhernou předvánoční atmosféru. Někteří netrpělivci ještě teplé perníčky brali z plechu a zkoušeli je – mňam! Děti skvěle spolupracovaly, daly si opravdu záležet, aby se jejich úsilí povedlo. Nakonec patří velký dík maminkám, které dětem perníková těsta do školy připravily. Krásné svátky!  (fotogalerie) 

 

Perníkové těsto

Ingredience

• 100 g medu

• 1 lžička jedlé sody

• 25 g másla

• 250 g cukru moučka

• 1 lžíce perníkového koření

• 600 g hladké mouky

• 1 ks vejce, vejce na potření

• 1 lžíce vody

 

Postup přípravy

Vejce a prosátý cukr důkladně v míse promícháme. Přidáme tekutý med, rozpuštěné máslo a koření a vše spolu dobře promícháme. Polovinu mouky smícháme se sodou a postupně přisypáváme do tekuté směsi.
Zbylou mouku nasypeme na vál, vyklopíme obsah mísy a rukama uhněteme nelepivé pevné těsto. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej přes noc odležet v lednici.

Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát 3 - 5 mm silný. Pomocí vykrajovátek tvoříme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Plech vložíme do předehřáté trouby a perníčky pečeme asi 7 minut na 180 °C. Mírně vychladlé perníčky potřeme pro lesk rozšlehaným vajíčkem.

Perníčky můžeme na závěr zdobit bílkovou polevou.

 

Jana Šarmanová