Historická exkurze do Osvětimi

01.05.2015 21:21

V hodinách dějepisu jsme se letos učili i o 2. světové válce. Během výuky jsme se seznámili také s tématem koncentračních táborů. Pan učitel Kusák nám popisoval, jak se nacisti chovali k vězňům, na příbězích některých z nich se nám snažil ukázat hrůzy té doby. Učili jsme se i o koncentračních táborech, kde byli v převážné míře likvidováni Židé. Podle mapy jsme zjistili, že do Osvětimi by se dala uspořádat historická exkurze. Po domluvě s panem učitelem, paní učitelkou Horutovou a panem ředitelem se v pondělí 27. dubna nakonec exkurze uskutečnila. Není nadto vidět vše na vlastní oči. Byli jsme napjatí, co uvidíme a uslyšíme. Skutečnost byla v mnoha věcech ale děsivější, než jsme si dovedli vůbec představit..

 

Navždy si zapamatuji záchody, na které neměli vězni vlastně nárok, ani 10 sekund i na větší potřebu. Nejen, že je tlačil čas, ale také další tisícovka lidí.

Budu si pamatovat, že se s malými dětmi vůbec neštvali a byli schopni je zabít i přesto, že za nic nemohly.

Nejvíc mě zasáhl osud kněze, který se obětoval za otce 5 dětí.

Z lidí se stávala jenom čísla, která čekala na smrt.

Budu si pamatovat hromady vlasů, bot, kufrů, nádobí a dalších věcí, které vězňům zabavili.

Nezapomenu na fotografie hubených lidí a jejich skleslých očí.

Z 1,3 milionu lidí se pokusilo o útěk 800 lidí, z toho 180 úspěšně.

Nezapomenu na to, že zabíjeli lidi jakéhokoliv věku a dokonce i těhotné.

 

Ačkoliv návštěva Osvětimi nepatřila k příjemným zážitkům, jsme rádi, že jsme ji mohli absolvovat. Jsme si jisti, že nechceme nikdy dopustit, aby se ještě někdy něco podobného opakovalo (fotogalerie).

Žáci 7. - 9. ročníku