Exkurze planetárium Ostrava

19.10.2021 21:32

Dne 8. 10. 2021 se třídy 3.A a 3.B vydaly na exkurzi do ostravského planetária. Po příjezdu si děti odložily věci do šatny, nasvačily se a vydaly se na první prohlídkové kolo, kterým bylo experimentárium. To je tvořeno expozicí s interaktivními exponáty rozmístěnými ve všech patrech budovy. Děti se věnovaly hravému poznávání přírodních jevů a zákonitostí. Poté se přesunuly do kopule hvězdárny, kde si vyslechly odborný výklad. Dozvěděly se zajímavosti, týkající se vesmíru a pomocí speciálního dalekohledu pozorovaly Slunce a sluneční skvrny. Poslední částí exkurze byla návštěva sálu planetária. Zde si děti vyslechly moderovanou část s využitím sférické projekce hvězdné oblohy. Po ní následovalo promítání celooblohového filmu „Lucie a tajemství padajících hvězd". Na závěr si děti zakoupily suvenýry v místním obchůdku a plné dojmů a zážitků se vydaly na cestu domů (fotogalerie).

Monika Randusová, asistentka pedagoga

 

A co nejvíce zaujalo děti?

„Líbilo se mi vyrábění tornáda z větru. Byl tam i krásný kinosál, kde nám pustili pohádku." (Matyáš, 3.A)

 

„Nelepší bylo, jak nám pustili pohádku o hvězdách. A když jsem šáhl v experimentním sále na skleněnou kouli, tak byla na mojí ruce elektřina!" (David, 3.A)

 

„Nejvíc se mi líbil kinosál, když nám ukazovali planety. A taky, když jsme se mohli podívat dalekohledem na Slunce." (Andrea, 3.A)

 

„V planetáriu se mi líbilo zrcadlové bludiště. Taky se mi líbila elektrická koule." (Jan, 3.A)

 

„Hodně se mi líbily efekty zrcadlového bludiště i model plynné planety. Také tam bylo pidi tornádo. Byl tam taky hezký film Lucie a tajemství padajících hvězd. Byla tam taky koule, která vysílala lasery, a když jsi na ni dal ruku a pak ji odložil a sáhl na někoho jiného, tak jsem mu dala elektrický šok." (Sofie, 3.B)

 

„Nejvíc se mi líbil stroj na tornádo, zrcadlová místnost, simulátor drah planet a laser. Líbil se mi také film." (Petr, 3.B)

 

„Nejvíc se mi líbilo tornádo a pohádka a ještě dalekohled a ještě v raketě a zrcadlový sál a suvenýry a a souhvězdí a vyprávění o planetách a medúza a polární záře.." (Simona, 3.B)