Exkurze do Afriky

02.11.2018 15:46

V pátek 25. 10. se žáci 8. tříd společně s žáky z Přírodovědného kroužky vydali na exkurzi za zvířaty do Afriky. Naštěstí jsme nemuseli cestovat až na Africký kontinent, ale dojeli jsme do Zlína - do ZOO Lešná.

Tam na nás čekala milá paní průvodkyně, která nás nejdříve zavedla k místní raritě a to jsou rejnoci. Ve zdejší expozici jsme se mohli seznámit s životem místních rejnoků (Siba omanská), kteří zde byli dovezeni z Rudého moře a stejně jako jiní návštěvníci, jsme si je mohli pohladit a taky nakrmit. A pak už hurá do Afriky. S poutavým výkladem paní průvodkyně jsme si prošli zdejší expozici, kde jsme mohli pozorovat africké druhy zvířat a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí z jejich života.

Jako například, že žirafa má až 50 cm dlouhý jazyk, který je zbarvený do černo – fialova a my už víme, proč. Aby se při častém vyplazování, při sbírání listí ze stromu, na prudkém africkém slunci nespálil. Žirafa má vůbec spoustu nej. Je to nejvyšší suchozemský savec a také má ze všech zvířat největší srdce – to proto, aby zvládlo napumpovat krev přes její dlouhý krk až do mozku…

Z dalších afrických zvířat jsme pozorovali pštrosy, zebry, výry, antilopy kudu, surikaty, dželady, neposlušné slony, hlučné lvy. A k nim nám bylo řečeno také spoustu zajímavostí.

Další části místní zoo jsme si pak již prošli samostatně – areál Asie, Amerika a Austrálie. Velmi se nám líbil výběh klokanů a také lachtani. Měli jsme radost, když jsme v tropické hale Yucatán objevili lenochoda, o kterém jsme se nedávno učili ve škole.

Exkurze se nám moc líbila a jsme rádi, že jsme mohli naživo pozorovat zvířata, o kterých se ve škole učíme, a že jsme se o nich mohli dozvědět spoustu zajímavých informací  (fotogalerie ).

Marcela Cigánková