Canisterapie s Dastym

03.11.2022 20:06

Zdravíme všechny milovníky zvířat, především pejsků. Je všeobecně známo, že psi jsou velice inteligentní zvířata. O tom jsme se mohli přesvědčit jedno odpoledne. Ukázal nám to pejsek jménem Dasty. Byl vycvičen od útlého věku postupně, aby zvládl zpočátku základní povely, poté i povely speciální. Základem výcviku byla vždy pozitivní výchova a motivace formou odměn a pamlsků. Je to nejjednodušší způsob učení.

Všichni jsme se sešli na školním hřišti a vytvořili kolem Dastyho půlkruh. Byli jsme ukáznění, a proto se pejsek mohl soustředit. Na povel „sedni, lehni" vydržel v postoji a zůstal v pozici do doby, než mu bylo povoleno vstát. Dalším povelem bylo „k noze", kdy přiběhl a u levé nohy cvičitele stál bez pohnutí. Ukázal nám, že dokáže běhat kolem nohou pozadu dokola na povel „kolo, kolo", a také povel „ťapeme", kdy proleze skrze rozkročené nohy a svoje tlapky položí na boty cvičitele. Spolu pak postupují vpřed pár krůčků. Na povel „skrz" se proplétá mezi kroky kolem nohou vpřed. Když mu nastavíte dlaň a řeknete „nose", snaží se čumákem dotknout vaší dlaně. Přesvědčil nás, že dokáže skákat nejen přes překážku, ale také na záda. Všechny tyto a další povely si děti mohly spolu s Dastym vyzkoušet. Každý dostal do ruky piškot a ten se stal odměnou za splněný úkol.

Děti se seznámily i s výbavou pro psa, mohly si vzít do ruky obojek, vodítko, košík, vyčesat si jeho srst speciálním kartáčem, viděly i obleček do deště či velkého mrazu a také hračky. Tzv. puller, kruh z měkké pružné hmoty, děti Dastymu házely a ten jim aportoval.

Myslím, že jsme si odpoledne společně užili a také se něčemu přiučili. Děti byly bezvadné, ujaly se pejska, ale nechaly ho také svobodně se proběhnout. Těšíme se opět na setkání s ním. A nezapomeňte, zvířátka tu nejsou jen pro vaši zábavu, ale potřebují naši péči a mají také svoje potřeby (fotogalerie).

Zdraví vás paní vychovatelky ŠD