Ahoj! Zdraví Vás 7. třída.

07.06.2017 09:09

V pátek 2. 6. 2017 jsme podnikli výlet do Olomouce. Ráno v 8.15 jsme se sešli v Novém Jičíně u Lidlu. Náš pan třídní učitel Petráš nám tvrdil, že přijde jako první, ale místo toho přišel jako poslední… asi nás zkoušel…

V 8.30 pro nás na autobusové nádraží přijel autobus Student Agency. Po usazení jsme byli mile překvapeni, že máme k dispozici malý televizor pro každé sedadlo a navíc jsme dostali čaj nebo horkou čokoládu zdarma. Cesta trvala 50 minut a každý si během ní mohl pustit pohádku, film nebo písničky na své mini televizi, a tak nám cesta velmi rychle uběhla. Do Olomouce jsme přijeli kolem 10. hodiny.

Nejprve jsme vyrazili do parku Smetanovy sady, kde jsme si poslechli přednášku o výrobě riflí. Poté jsme se rozdělili do skupinek po 5 - 6 dětech, které obcházely 4 stanoviště, na nichž jsme zavítali postupně do 4 zemí souvisejících s výrobou riflí. V Indonésii jsme zjistili, že život zde není zrovna růžový. Lidé tam mají velmi nízké mzdy, přestože hodně pracují. V Indii jsme barvili látku bez ochranných pomůcek a v Uzbekistánu zalívali bavlník pouze vlastníma rukama. Nakonec jsme v Austrálii dolovali rudu na zipy.  A tím jsme zjistili, že tamní zaměstnanci to nemají vůbec lehké a navíc jsou k práci využívány i velmi malé děti!

Dále jsme navštívili Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého, která je zaměřená na přírodopis, matematiku, zeměpis, chemii a fyziku. Fakultou nás provedl Honza, kamarád našeho pana učitele. Velmi se nám líbil výhled na Olomouc ze střechy této budovy a zaujala nás lákavá vůně linoucí se z velice zajímavé studentské jídelny, která byla částečně zastřešená a částečně pod širým nebem.

A konečně Šantovka. Zde jsme měli rozchod na 75 minut. Obchodní centrum Šantovka má 6 pater. Dá se zde snadno ztratit, což jsme si také ihned vyzkoušely. Ztratily jsme se totiž hned na začátku. Zachránila nás až orientační mapa v prvním patře. Hodina na nákupy, která nám zbyla, se nám proto zdála velmi krátká. Naštěstí jsme náhodou narazily na další skupinku holek z naší třídy a s radostí se k nim připojily. Celá třída se nakonec sešla na předem určeném místě. Všichni spokojení, plní dojmů a někteří dokonce i s nákupem.

Poslední zastavení bylo na Horním náměstí u Sloupu Nejsvětější Trojice a u olomouckého orloje, kde jsme si dali výbornou, kvalitní a tím pádem i hodně drahou zmrzlinu. Poklusem jsme dorazili na tramvaj, která nás dovezla na hlavní nádraží, odkud jsme postupně za pomocí cca čtyř vlaků dorazili do Nového Jičína. Výlet se nám moc líbil, odnesli jsme si mnoho zážitků a doporučujeme vám krásnou Olomouc navštívit (fotogalerie).

Kampak asi pojedeme příště?

S pozdravem Hanka Pavlíková a Katka Jurošová