8.B na výletě v Praze

08.06.2022 21:00

Náš výlet začal 3. 6. na vlakovém nádraží v Suchdole nad Odrou v 6.15. V počtu 21 žáků jsme nastoupili do vlaku směr Praha Hlavní nádraží a natěšeni vyjeli.

Po cca 3 hodinách naše expedice dorazila do cíle – do hlavního města. Vymotali jsme se z davu lidí, spočítali se a vyrazili na Václavské náměstí. Líbil se mi nápad pana učitele Petráše, kdy jsme si měli ve skupinkách připravit krátké informace o památkách, ke kterým jsme mířili. Nejdříve jsme navštívili „Václavák" s velikou sochou sv. Václava, ze kterého jsme viděli i Národní muzeum. Po krátkém výkladu jsme měli rozchod na oběd. Poté jsme znovu vyrazili.

Strašně ráda bych vám popsala celou cestu Prahou, ale navštívili jsme tolik památek, že si nepamatuji přesné pořadí. Můžu vám však říct, které mě osobně zaujaly a utkvěly mi v hlavě. Například takový orloj a velký dav před polednem. Naštěstí nám naši bodyguardi, pan učitel Petráš a pan učitel Adamec, nabídli, že nám pohlídají věci, abychom nebyli obětmi loupeže.  Většina z nás nechala věci u pánů učitelů, kteří věrně hlídali. Patří jim velký dík. Podívaná i přes dav lidí byla přenádherná. Dále mám v paměti Karlův most, na který měla naše skupinka prezentaci. Následně, když už nás všechny bolely nohy, zvolal pan učitel: „Vzhůru na Petřín!" Naštěstí jsme jeli lanovkou, která se nám málem nevyplatila, když nejmenovaný žák opustil lanovku v domnění, že je to konečná. Naštěstí jsme ho přivolali včas. Po vystoupání na Petřínskou rozhlednu, kde byl mimochodem krásný výhled na celou Prahu, jsme šli do zrcadlového bludiště, kde jsme si poslechli zajímavou přednášku. Po pauze na domácí limonádu jsme pokračovali směr Pražský hrad. Zde nás překvapila vstupní policejní kontrola jako na letišti, ale také demonstrace, které se účastnilo tak 1000 lidí. Zpátky z hradu pan učitel Adamec zdvihl ruku a vyvedl nás z davu lidí. Nikdo se nestal demonstrantem :-). Poté jsme šli k Národnímu divadlu a přes Národní třídu, kde se konala v roce 1989 studentská demonstrace, jsme došli zpět na Václavské náměstí. Zde jsme měli poslední rozchod na dokoupení dárečků a všeho možného. Jelikož už bylo téměř 18 hodin, museli jsme se rozloučit a jít na zpáteční vlak.

Všech 21 žáků a 2 učitelé se vrátili ve zdraví, sice trochu unavení, protože jsme během dne nachodili 16 km, ale plní zážitků. Myslím, že si pan učitel Petráš a pan učitel Adamec zaslouží poděkování za organizaci našeho výletu. Všichni jsme se shodli, že výlet byl super a budeme na něj vzpomínat (fotogalerie).

Za celou 8.B Daniela Konečná